MULTIPLE SUCCESS FOR IDOM

AT WORLD DESIGN AWARDS

 

Bilbao-based IDOM was the main winner at this year’s World Design Awards. An association of independent professionals working in the fields of consulting, engineering and architecture, the company picked up four awards, for its San Mames Stadium project (first prize in the sports & recreation category), Lima Convention Centre (cultural), University of Bambey (institutional) and Vitoria-Gasteiz City Council (public building). In addition to being the firm receiving the most awards, IDOM was also the only Spanish company to be recognised at this year’s ceremony. According to the IDOM, the San Mames Stadium was conceived as “an architectural piece that should manifest itself with strength, boldness and respect for the buildings that surround it. The project gives added value to circulation spaces, providing them with spatial qualities and intensely relating them to the city and its surroundings. This relationship materialises with the introduction of large window openings with red frames.” The ETFE panels that make up the façade give the stadium (with a capacity for 53,332 spectators) a focal point of colour; while the design meets the requirements of an “Elite” category stadium, the highest UEFA classification. The complex incorporates complementary uses such as a museum, shopping area, restaurant, cafetería, and event, meeting and conference rooms.

The Lima Convention Center design had three main objectives: to be a cultural and economic driving force; to be a meeting place rooted in Peru’s collective culture; and to become a singular, flexible and technologically advanced architectural landmark. It extends over 15,000 square metres and accommodates 18 multi-functional convention rooms, as well as underground parking, kitchens, restaurant spaces and a cafetería. Undertaken by the Senegalese government, with financial support from the World Bank, the expansion of the University of Alioune Diop in Bambey is part of an ambitious plan to enhance the university environment. Four new buildings have been designed to house the Training and Research Unit, with an architectural program including classrooms, a 500-seat amphitheatre, laboratories, computer rooms and offices.

The design was conditioned by the hot and humid climate, and intensive classroom use and high occupancy. The façade and roof feature a double ventilated envelope, with the circulation routes protected from solar radiation. Low maintenance spaces and minimal energy consumption have been complemented by a phytosanitary water purification system using lagoons and rainwater infiltration ponds. The Vitoria-Gasteiz City Council office building project was prompted by a need to regroup various technical and social departments, previously dispersed around the city. The building adopts the curved and dynamic shape of the old town, displaying touches of classic Vitoria bay window architecture through the use of infinite vertical planes of perforated sheet metal.
One of the key functional aspirations was to “enhance the citizen-public administration relationship”. To that end, the user service area is located in a large central space, lit by overhead skylights, while the building also integrates abundant passive and active sustainability and energy saving measures.

www.idom.com
Photos supplied courtesy of v2com

Leave a Reply

© 2019 Media Fly S.L.U